pagaj juni 2000

Sikken et forår. Sol og varme har lokket mange i kajakken, også "godtvejrs roerne".
Det har været en tid med hæder til HK, hårdt arbejde for at få ordnet de sidste ting fra ombygningen og en masse roede kilometer.
Kongshvile-pokalen er atter i HK. Denne gang er det Carsten Illum der på DKFs årsmåde kunne modtage pokalen for at skaffe os de nye faciliteter. Et stort tillykke til Carsten. Læs mere i Pagajen.
Standerhejsningen gik fint. Et par stykker valgte en tidlig badetur, mens andre nøjedes med at nyde det gode vejr. Sonja Reifling havde syet en ny stander til erstatning for den som forsvandt. Tak til Sonja. Om aftenen blev årets jubilarer og ikke mindst Ove Henriksen, der kunne fejre 50 års jubilæum fejret. Det nye festudvalg havde en rigtig god debut.
Der har været mange aktiviter i løbet af foråret. Læs om f.eks. Danske Mesterskaber i kajakergometerroning, videregående instruktion for instruktører og andre interesserede, den nok så berømte Ganløsetur, der ikke var for sarte kajakker og meget andet. Du kan selvfølgelig også læse i resultatlisten, hvordan det er gået for HKerne ved forårets løb, samt en oversigt over de 30 som har roet flest kilometer i 2000.
Pagajen ønsker en rigtig god rosommer.

 

Formanden har ordet

Når dette blad udkommer er sommeren over os. Vi har haft et utrolig flot forår med stor aktivitet, så nu håber jeg, at sommeren viser sig fra sin pæne side, som metrologerne har lovet. Man kan jo spørge sig selv om vores klub rekort med antal roede kilometer bliver slået? Det er næppe muligt at slå antal flest roede kilometer for herrer sat af Jørgen i 99 med 5050 km og for damer sat af Lone med 3354 km, flot klaret, men hvem ved !
De fleste af tingene ved byggeriet er også ved at være i orden og vores stander vejrer igen fra huset, tak til Sonja der syede en ny. Nu håber vi den ikke bliver stjålet.
Sommerens ture har du vel planlagt. Har du nogensinde prøvet en uge i kajak med al bagagen? Det er en pragtfuld ide. Det skulle du prøve. Desværre er det snart besværligt at gøre det i Danmark, da man mange steder skal have tilladelse til at ro på vandløbene. Men nu er broen der og åbner snart, og Sverige rykket nærmere. Selv har jeg bl.a. prøvet en uge på Lagan Elven fra Värnemo til Kattegat. Men det er jo også muligt at tage nogle dage omkring Furesøen. Her er endnu frit og flere lejrpladser. Kontakt evt. DKFs turbibliotek. Vi skulle gerne have mange med mange langture (40km for damer og 50 km for herre), husk at mærk dem særskilt på rokortet.
Har du forslag til en klubtur som du måske kunne tænke dig at lede ( eller måske bare ideen?) eller mangler du en rokammerat så brug opslagstavlen i opholdsstuen.
På DKFs årsmøde havde vi den glæde at Carsten Illum efter indstilling fra Københavns Kajakkreds fik overrakt Kongshvile Pokalen. Det er en vandrepokal der gives til en person, der har gjort et stort stykke arbejde for sin klub, og det må vi nok sige at Carsten har gjort. Endnu engang tillykke Carsten og tak for dit store arbejde.
Vi har også haft den glæde at Tuborg Fonden har betænkt os med kr. 20.000 til to turbåde. Hold øje med opslagstavlen, hvornår bådene skal døbes. Skt. Hans aften nærmer sig og igen i år bliver der hygge hernede med grillmad og rotur for at se bål. Hold øje med opslagstavlerne.
Der er i øvrigt altid gang i grillen tirsdag aften, hvor så mange deltager i handicapturneringen, men hvorfor ikke grille alle de andre aftener, det kunne være hyggeligt. Vi skulle gerne have mange roaktiviteter men helst også liv i klubhuset hele tiden.
God sommer. Gethe

 

Kongshvile-pokalen atter til HK

En noget overrasket Carsten Illum kunne på DKFs årsmøde konstatere, at han skulle modtage Kongshvile-pokalen. Kongshvile-pokalen er en vandrepokal, der hvert år tildeles en leder inden for kano- og kajaksporten der har gjort et stort stykke arbejde i deres klub, og især hvis han eller hun har gjort noget for at forbedre klubfaciliteterne. Det må man sige Carsten har gjort, så HK kan kun være glade over pokalen for tredje gang er i HK. HKerne kunne se pokalen til Standerhejsningsfesten, hvor vi også kunne ønske Carsten tillykke.

 

Spændende ny måde at konkurrere på

Det måtte jo komme. Baglænsroerne har gjort det i årevis, og selvom kajakroerne faktisk kom først med det, er det fra baglænsroerne vi kender det. Konkurrencer i ergometerroning. Det første danske mesterskab i kajakergometerroning blev afholdt den 25/3 i Lyngby Kanoklub, og hvilket arrangement. Jeg havde tilfældigvis læst om arrangementet via det svenske kajakforbunds hjemmeside (indbydelsen var sendt til den tidligere formands tidligere adresse og kom først til HK da det var for sent.). Et par stykker mere fra HK havde også opdaget der var DM, og HK stillede med 3 deltagere, nemlig Henrik Vedel og Lars og Hans Henrik Bjørstrup. Friskt gjort af brødrene. De havde kun prøvet at ro på ergometer 1 gang inden DM.
Undertegnede dukkede op i Lyngby Kanoklub i passende tid til at se HKerne ro og snuse lidt til atmosfæren. Det var en rigtig god oplevelse. Der var gode muligheder for tilskuerne for at følge med i de enkelte løb, og man fik helt lyst til også selv at være med. Man kunne følge, hvor langt og hvor hurtigt den enkelte roer roede, på en stor skærm i selve konkurrencelokalet og på TV i klubstuen. Det var svært ikke at heppe på en, man nu kendte. Føringerne i de enkelte løb vekslede ofte, da mange overvurderede deres kræfter og gik døde efter et par minutter. Naturligvis var der også speaker som til almindelige løb, så alle blev holdt orienterede om deltagerne, og hvordan stillingen var her og nu. Der var også sat ekstra ergometre op så deltagerne kunne varme op, og vi andre kunne prøve at ro på dem. Selve konkurrenceformen er med indledende heats, hvorfra de 6 bedste tider går videre til A-finalen og de næste 6 til B-finalen. Det gode ved denne konkurrenceform er, at selv de gode roere er nødt til at ro sig ud for at være sikre på at komme i A-finalen. De kan ikke ligge og fise den af fordi de er langt foran. Der blev konkurreret i 1000m og 2000m og løbene var inddelt i aldersklasser.

 

Livsfarlig tur for kajakker

Af Lone Schultz
Skærtorsdag er Ganløsedag i HK. I år lå Påsken sent og vejret opførte sig som om det var sommer. Lunt og stille og sol. Hvem kunne ønske sig mere. Hvad vejret ikke gav af udfordringer gav åen til gengæld. Vi slap dog for ekstra overbæringer, men vi var lige ved at skulle have en overbæring fra Rådvad til Strandmøllen. Vandstanden var så lav at man kun kunne sætte pagajen halvt i. Steder der normalt ikke er noget problem blev pludselig livsfarlige for en kajak. De sidste 500m inden Strandmøllen var et rod af jernrager og betonklumper der lå 5 cm under vandoverfladen, så man lige præcis ikke kunne se dem. Det kostede et par reparationer til bådformanden, der dog selv stod for den ene skade. Eller forløb turen nogenlunde problemfrit.
Efter en udfordrende rotur ud til Farum Sø og en magelig rotur gennem Farum Sø og Furesøen blev der tid til en pause i Frederiksdal inden vi fortsatte til en velfortjent frokost, der traditionen tro blev indtaget i Lyngby Kanoklub, hvor vi blev tilbudt frisklavet kaffe. Vi kunne jo ikke blive der resten af dagen, så vi måtte i kajakkerne igen. Første overbæring er ved Lyngby Mølle og det er altid spændende om der er overbæring eller om man kan komme under vejen. Vi kunne komme under vejen. Hist og pist lå resterne fra vinterorkanerne og Jens K kom godt op at ride på en skjult træstamme. Han klarede sig uden vandgang. Ellers var det en fin tur ned ad Mølleåen. Træerne var ved at springe ud og anemonerne blomstrede. Så det var ren idyl indtil Rådvad. Ved Strandmøllen blev vi modtaget af vore trofaste hjælpere Ove H og Hans Jørgen, der sørgede for mad og drikkevarer blev leveret til tiden og på det rigtige sted. Turen var også gjort lettere ved der er kommet nye broer ved overbæringerne. Nu kan man mageligt have en toer liggende ved broerne uden at den ene skal være akrobat for at komme tørskoet i kajakken. Turen hjem fra Strandmøllen gik nemt selvom nogle klagede over mærkelige bølger. Vel tilbage i HK var det tid til aftensmaden. Der var fællesspisning med nystegt flæskesteg a'la Johnny, dvs. det var nu Ove som havde sat den i ovnen, hjemmebagt leverpostej a'la Birgitte, hjemmebagt rugbrød a'la Annette, butterdejsguf a'la Lone og meget andet. Vi blev lidt for mætte.
Under spisningen blev turen diskuteret og der havde været lagt op til flere forsøg på turen. Jo, det er muligt at vælte selvom åen kun er ½ m bred og pagajen knap kan sættes i vandet. Michelle ville så gerne finde ud af hvor dyb Mølleåen er på den smalle del inden Farum Sø. Så vupti rundt med kajakken og ud med Michelle og et par øller. Han kunne bunde. Øllernes skæbne er uvis.
Svanen i Brede var ifølge Per F ekstra hidsig i år. Den havde tidligere på dagen angrebet ham flere gange og sat sig på dækket. Da vi kom til Brede var den mere fredelig. Den skulle lige markere sig, og så svømmede den væk, undtagen da Alex kom. Han skulle også absolut slå efter den med pagajen, så det er da klart den blev sur. Konklusion: ignorer svanen, så svømmer den væk igen.
Ovenpå strabadserne i Brede blev der holdt ølpause, og Michelle havde ikke mistet alle øllerne.
Endnu en herlig Ganløsetur var slut. Tak til Birgitte D for at arrangere og vore hjælpere Ove og Hans Jørgen.

 

En badede og 2 gik hjem

Af Lone Schultz
En meget grå og regnfuld søndag i april mødtes en håndfuld instruktører og interesserede til videregående kursus udi roteknikken med Ole Torp som instruktør. Bøje Hansen dukkede tilfældigvis også op, så han blev lynhurtigt kapret som medinstruktør. Det var vejrmæssigt en meget dårlig dag. Frisk østenvind og øsende regn. Vi skulle øve teknik. Tja, romaskinen stod stadig i herreomklædningen, så Ole og Bøje fortalte og viste hvad vi nu skulle vide om roteknik. Et par stykker fik lov til at prøve på romaskinen inden vi skulle ud i kajakkerne. Hellerup Havn er udmærket til at komme i kajakken i, også til en lille svømmetur måske?, men teknik er den altså for lille til at øve i. Ud på det åbne hav måtte vi. Næste stop var Tuborg Havn. Her var det noget bedre og vi roede et par omgange inden vi blev enige om, at skulle vi øve teknik, var vi nødt til at ro over i Kalkbrænderihavnen. Som sagt så gjort. En valgte på dette tidspunkt at GÅ hjem. Bølgerne var lidt store.

Endelig kunne vi øve teknik som vi egentlig var kommet for. Øresundsroere har det med at ro alt for lavt med armene, hvorfor mon? Dagen gav vist en ret god forklaring. Bølger er ikke velegnede til høj pagajføring. Nå, men vi øvede høj pagajføring, ikke føre taget for langt tilbage (kun til hoften) og laaaangt frem med pagajen i isætningen. Husk at rotere i kroppen så du kan nå endnu længere frem. De gode råd var mange og vi lyttede og prøvede alt hvad vi kunne, mens regnede øsede ned og vinden tog til fra, jo selvfølgelig øst. Tilbage til HK skulle vi. En enkelt underviser valgte at forlade kajakken ved Tuborg og gå hjem. De der søroere kan ikke det der med bølger, selvom de er i turbåd. Efter et velfortjent bad og saunatur var der lidt eftersnak og aftale om endnu en gang instruktion når vandet var blevet varmere. Alt i alt en god dag.

 

Standerhejsning eller Jacobbernes store badedag

Af Lone Schultz
Sidste lørdag i april er sædvanen tro dagen hvor standeren vendes og den nye sæson begynder. I år var vi begunstiget at et ualmindelig flot vejr. Sol , svag østlig vind og 25 grader. Jo sommeren var kommet. Allerede fra tidligt på dagen var der stor roaktivitet og dem der ikke roede var flittige besøgende i køleskabet. Mere end en fik vist både for meget af det ene og det andet. Røde næser var der i hvert tilfælde nok af og årsagen kan man jo selv gætte sig til.
Selve dagens officielle arrangement begyndte med bådauktion. HK havde 8 kajakker til salg. Om det skyldes det gode vejr eller hvad kan man kun gætte på, men der var mange der ville byde, og salget af kajakkerne gav penge nok til ca. 2 nye. Dem glæder vi os til.
Næste officielle arrangement er Standerhejsningsløbet. Her havde de to deltagende Jacob'er fundet ud af de ville sørge for underholdningen. Jacob J fandt ud af han ville teste om hans selvoppustelige redningsvest nu også virkede, hvis han væltede. Så vupti ud af kajakken kort før starten til løbet gik. Redningsvesten var selvoppustelig. Sådan en fylder ret meget og er ikke særlig behagelig at ro med. Så af med redningsvesten, og så måtte han ro løbet uden redningsvest. Det kostede en diskvalifikation fra den 3.plads hans ellers roede sig til, for man SKAL ro med redningsvest indtil 1 maj. Jacob B ventede til ca. halvvejs inde i løbet, da han ville teste hvordan det var at vælte, så han vidste hvordan begynderne ville føle det når han skulle ud med begynderne ugen efter. Samtidig fik han også repeteret entringøvelsen. Han bestod. To gange entring i træk og derefter kunne ro videre. Så begynderne kan være trygge. Selve løbet blev hos herrerne et spurtopgør mellem Alex Hoe og Jimmy Buchmann. Jimmy, der roede turbåd havde ikke en chance i spurtopgøret mod Alex i en kapbåd. På 3. pladsen kom Christian Høier. Hos damerne fik Lone Schultz hurtigt et forspring, og da nærmeste modstander Charlotte Ardal tilbød at være livredder for Jacob som øvede entringøvelser var det løb afgjort. På 3. pladsen kom Birgitte K Schmidt. Tider og øvrige placeringer kan ses i Resultatlisten.
Så var det tid til dagens vigtigste opgave, at vende standeren. Nu har standeren været væk i meget lang tid, og en ny skulle laves. Sonja Reifling påtog sig opgaven at sy en ny stander. Så vendt blev standeren ikke men hejst, det blev den. Sonja kunne desværre ikke selv være til stede, så i stedet fik Henrik Petersen fra ungdomsholdet lov til at hejse den nye stander. I sin standerhejsningtale kom formand Gethe ind på hvad der var sket i løbet af året. Bl.a. kunne hun fortælle den glædelige nyhed at Carsten Illum havde modtaget DKFs Kongshvilepokal, en lederpris, for sin indsats ifm. byggeriet. Stort tillykke til Carsten. To andre HKere har tidligere modtaget denne pokal, Erik Wilche og Valdemar Vedel.
Årets flittigste roere fik overrakt deres flidspræmier. Der var i alt 35 som skulle have flidspræmie og 6 havde opnået langtursnåle. Læs i resultatlisten hvem.
Endelig blev det tid til belønningen, som Gethe kaldte festen. Det var festarrangementsdebut for det nye festudvalg. Det var en flot debut, så vi er mange der glæder os til næste fest. Standerhejsningen bliver også brugt til at hædre årets jubilarer. Ove Henriksen har været medlem i HK i 50 år, og hvem har ikke glædet sig over hans blomster. Det er Ove der sørger for vi har blomster i kasserne.
Birthe Velgaard, Michael Helmershøj og Birgitte Gottschalck-Andersen kunne alle fejre 25 års jubilæum. Tillykke til jubilarerne.