Pagaj_dec_98

Forord

Vinteren er allerede ved at lægge sin kolde hånd om os. Hellerup Havn har været frosset til, så vinterroerne må traske den lange vej til NOVA for at få kajakken i vandet. Søerne er for længst frosset, og vi er kun (i skrivende stund) i slutningen af november. Hvad kan det dog ikke blive til?

Standerstrygningen gik fint. Vi havde gæster der var så venlige at give HK tilskud til byggeriet. Tak til Uni-danmarkfonden, Nykreditfonden og Gentofte kommune. Under aftenens festligheder blev Marc Reifling og Mette Keller takket for deres indsats som trænere for ungdoms-roerne og ikke mindst blev årets instruktør og årets HKer afsløret. Årets instruktør blev helt fortjent Jørgen Andersen og årets HKer Lone Schultz-Pedersen. Læs mere i Pagajen.

Der har været nogle uheld med tabte kajakker under kørsel. Læs om hvordan du skal binde din kajak fast til bilen for at forsikringen vil dække hvis uheldet er ude.

En af årets begyndere har regnet på hvor meget man egentlig skal yde for at ro sig til en flidspræmie. Det er barske sager, men der er alligevel nogle som klarer det og mere til.

HK har klaret sig godt i de fleste af efterårets løb. Især Kronborgløbet og Mølleåens Blå Bånd var gode. Kronborgløbet var hårdt med hård side/modvind, men HK fik mange topplaceringer. Til Mølleåens Blå Bånd havde vejrguderne forbarmet sig over os stakkels kajakroere og vi kunne ro i sol og næsten ingen vind. Året Tour de Gudenå var placeringsmæssigt ikke den bedste vi har haft, men rovejret var perfekt. Resultater fra løbene kan ses i Resultatlisten. Du kan også læse om hvordan det gik i handicapturneringen.

Rigtig god fornøjelse og Glædelig Jul og Godt Nytår

 

Formanden har ordet
af Carsten Illum

Byggeriet

For 12 måneder siden var der stor usikkerhed og frustration over, om vore byggeplaner overhovedet kunne realiseres. Det er nu ganske vist, at projekteringen af byggeriet er i fuld gang. Vi har i byggegruppen afholdt en række konstruktive og gode møder. Vore arkitekter og ingeniører har nu færdiggjort alle nødvendige tegninger, udregninger, detailtegninger mv., så materialet er klar til at sende ud i licitering. Selve byggeriet af tilbygningerne forventes igangsat efter 1. marts 99 (når frosten har lagt sig). Inden da bliver der, som oplyst på den ekstra ordinære generalforsamling i juni måned, brug for alle de aktive medlemmers hjælpende hænder. Der indkaldes derfor til arbejdsweekend d. 23-24. januar 1999. Hold øje med opslagstavlen! Vi skal bl.a. have flyttet vægge, døre, nedtage lofter, nedtage eks. træbeklædninger. Alle kan deltage. Senere skal hele gårdhaven ha' en ordentlig omgang.

Generalforsamlingen

Generalforsamlingen bød ikke på de store overraskelser. 8 ud af 9 fortsatte i bestyrelsen og Henrik Vedel blev afløst af Lars Lamp. Det skal nu blive spændende at se, om det vil lykkes Lars at få iværksat det nye handicapsystem. Alle gode gange tre. Nyskabelsen, et familiekontingent på max. kr. 2000 for samtlige familiemedlemmer, var et glædeligt tilbud til HK's nuværende og kommende børnefamilier, ikke mindst, når jeg tænker på min egen familie.

Vinteraktiviteter

Vinteren har allerede vist sig fra sin kolde side; men det udelukker ikke aktivitet. Du kan ofte finde en rokammerat i weekenden eller deltage i de mange vinteraktiviteter, Havneræs, Orienteringsløb, Svømning i Kildeskovhallen, Bridgeturnering, Motionsgymnastik. Muligheder er mange, hvis ønsker at slanke dig efter den fede julemad.

IT

HK er nu på Internettet hos både Infosport og KIK'erten. Om ganske kort tid går vi tillige i luften med vor egen Homepage, udarbejdet af Marc Reifling.

Det er ganske vist, at der nu kun er 12 måneder tilbage af dette årtusinde. Det vil være oplagt med en nytårsfest i årtusindskiftet. Ligeledes skal vi have indviet de nye bygninger med manér. Derfor efterlyser bestyrelsen nu et festudvalg til at forestå dette. Meld dig blot til bestyrelsen. Til slut vil jeg ønske alle klubbens medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

 

Årets HK'er
af Carsten Illum

Sædvanen tro skulle der også findes en Årets HK'er i 1998. I HK er der faktisk mange, der går rundt og laver en hel del arbejde til gavn for os alle sammen. Her tænkes der ikke på kaproning.

I 98 har der endnu engang været mange potentielle emner at vælge imellem. På vort bestyrelses-møde inden Standerstrygningen havde vi adskillige medlemmer oppe at vende.

Men blandt de mange medlemmer, var der alligevel ét medlem, der skilte sig mere ud end de andre. Heldigvis var medlemmet også til stede ved Standerstrygningsmiddagen.

Det er også blevet tradition, at publikum skal være med til at gætte Årets HK'er og her er så nogle af stikordene fra aftenen:

  • Det var ikke én fra bestyrelsen (og så kunne der udelukkes 9 medlemmer).
  • Det var heller én fra familien Skytte og heller ikke Valdemar (og så var vi næsten halvvejs).
  • Årets HK'er har igennem årene formået at bruge en hel del af klubbens penge (det gjorde dog opgaven væsentlig sværere, fordi Y).
  • Årets HK'er har siden 94 roet mere end 5.000 km.
  • Årets HK'er blev optaget i 94 på klubbens fødselsdag.
  • Årets HK'er tog svømme- og entringsprøve d. 28/6-94 og blev i øvrigt frigivet samme dag.
  • Årets HK'er er ikke bleg for at vise sig selv frem, er social og hjælpsom og var instruktør i 95 og 96.
  • Kun et år efter optagelsen i klubben blev hun redaktør for kluborganet Pagajen - og har været det lige siden.

Et stort og fortjent tillykke til Årets HK'er 1998: LONE SCHULTZ-PEDERSEN. 

Vi er mange, der er dig dybt taknemmelig for de mange timer, du bruger på fremstillingen af Pagajen. Vi glæder os til at Pagajen dumper ind ad brevsprækken og til at læse i sladderspalten.

Når Lone ikke er på jobbet og ikke lige arbejder med Pagajen, er hun meget aktiv til diverse løb over hele landet. Derudover kan hun ses ro på Øresund og på Søerne mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag, søndag o.s.v.

Nu håber vi så ikke, at det går dig, som sidste års HK'ere (Helle og Steen), der i år har roet 0 km modsat sidste års mange roede km (henholdsvis 1230 og 1270 km).

 

Årets instruktør
af Lone Schultz-Pedersen

Tidligere formand Jytte Pedersen sagde i sin tale til HK, da HK blev 75 år, at det var en sted man altid kunne komme tilbage til, og alle ville være velkomne tilbage. Dette er så sandt så sandt for årets instruktør. Han forlod HK for mange år siden for at blive rigtig hurtig, og det blev han. Han har været romakker med Thor Nielsen, dengang Thor var ung og skulle oplæres. Adskillige danske mesterskaber og placeringer i løb i Danmark såvel som i udlandet er det i årenes løb blevet til. Så kom der en lang periode hvor man intet hørte til årets instruktør. Pludselig en dag stod

JØRGEN W ANDERSEN

atter i HK og ville gerne ro igen. Han var velkommen. Valdemar manglede en hjælpeinstruktør til fredagsholdet, og det ville Jørgen da gerne. Det er der mange på fredagsholdet der er glade for. De har altid kunnet aftale en tid med Jørgen, hvor han ville tage dem med på en rotur - næsten lige meget hvad tid på dagen det var kunne Jørgen komme, han skulle dog lige have lov til at passe sit job. Begynderne og vi andre kan altid spørge Jørgen om råd. Var en af begynderkajakkerne i stykker, kunne man være sikker på at Jørgen lavede den hurtigst muligt.

jørgen.jpg (12177 bytes) Årets instruktør Jørgen  Andersen kan man altid spørge om råd!
Foto: Lone S-P

Jørgen er en ivrig Handicaproer og han fik flest point i september måned og fik en sammenlagt 8. plads. Han har også forbedret sin tid med mere end 4 minutter og til næste år får den nok endnu et tryk nedad. Jørgen er glad for sin træpagaj men er ved at gå over til wing-pagaj, da den er hurtigere - og en gang konkurrenceroer, altid konkurrenceroer. Et velkendt fænomen for idrætsfolk der har dyrket konkurrenceidræt og begynder igen efter en pause, "nej, jeg skal kun ro for sjov og hygge mig", men lige så snart det første startskud er løsnet er man tilbage i konkurrenceræset. Det er jo også til løbene man kan møde gamle venner og konkurrenter og få en sludder om gamle dage. Jørgen truer også med at han vil gennemføre Tour de Gudenå i kajak til næste år. I år gennemførte han godt assisteret af sin kone i bil som hjælper for Vita, Per, Ulla og Dan.

Inden næste sæsonstart har årets instruktør været på instruktørkursus, så næste års begyndere glæd jer til at få en rigtig god instruktør, der også gider at tage sig af jer selvom det ikke er instruktionsaften.

Raketter, pokaler og en enklet redningshelikopter
af Lone Schultz-Pedersen

Standerstrygningen blev brugt til at indvie ombygningen af HK.

Formandens entre til Standerstrygningen blev mødt med nogen undren. Med sig havde han 3 kæmpe nytårsraketter. Hvad skulle de mon bruges til. Forklaringen kom hurtigt. Byggeriet skulle indvies, selvom det først begynder i 1999, og til lejligheden var inviteret repræsentanter fra kommunen og nogle af de fonde som er så venlige at støtte HK. Fra kommunens kultur- og fritidsudvalg mødte formanden Steen Mogensen op. Fra Unidanmarkfonden mødte Mette Haslund og fra Nykreditfonden mødte Lars Borkenfelt. Udover at få lov til at overrække HK en dejlig masse penge fik de hver især lov til at affyre en raket. Ikke helt ufarligt i den østenkuling der havde valgt at husere denne dag. Alle raketter kom godt af sted og ingen kom til skade. Dog kan nogen udenforstående have troet det var nødraketter, for kort efter dukkede en redningshelikopter op. Vores raketter lignede nu ikke nødraketter men ægte fyrværkeri. En stort tak til alle som har givet bidrag til HK, så vores ombygning er blevet mulig.

byg-spon.jpg (11609 bytes) Steen Mogensen, Mette Haslund og Lars Borkenfelt overrakte en dejlig masse penge til vort byggeri.
Foto: Lone S-P

I sin tale kom formand Carsten ind på at vi nok ikke fik roet helt så mange kilometer som sidste år, men at HK havde klaret sig godt ved diverse løb. 3-ugersbegynderholdet havde været en succes, så det vil blive gentaget til næste år. Ungdomsroerne fik overrakt deres pokaler fra klubmesterskaberne og Valdemar Vedel fik fornøjelsen af at vende standeren, han blev jo snydt sidst. Så var der hyggesnak, omklædning og øl til middagen begyndte.

pokal.jpg (14198 bytes) Jacob, Susan, Søren og Henrik med deres pokaler for klubmesterskaberne.
Foto: Lone S-P

Middagen blev som den plejer, udover at sørge for at vore maver bliver fyldt med lækker mad, brugt til at hædre de 25 års jubilarer, som ikke var til stede ved Standerhejsningen. Christian Thomasen, Hanne Sprotte og Palle Hansen fik afsløret nogle af de ting som de måske helst så glemt, men Johnny P sørgede for at det blev de ikke. Valdemar Vedel sørgede for at vi fik kåret årets instruktør som meget velfortjent blev Jørgen W Andersen. Årets HKer blev i al beskedenhed Pagajens redaktør, undertegnede. Af uransaglige veje havde bestyrelsen fundet ud af, jeg ville gå til bolchekogning. Så den geniale gave måtte være et bolchekogesæt. Jeg skulle selvfølgelig prøve det hurtigst muligt, så søndag formiddag blev afsat til bolchekogning. Jeg kan meddele, at det ikke er svært og faktisk ret sjovt at koge bolcher. Endelig sagde ungdomsafdelingen tak for en stor frivillig indsats til deres to trænere Marc Reifling og Mette Keller. Begge har meddelt at de ikke ønsker at fortsætte i 1999, så ungdomsafdelingen er på jagt efter en træner.

marc-mette2.jpg (24119 bytes) Marc og Mette blev takket for deres arbejde som trænere for ungdomsafdelingen.
Foto: Lone S-P

Sidst men ikke mindst blev festarrangørerne hyldet for god mad og udsmykning. Desværre meddelte Helle og Steen Gornitzka, at de ikke længere ønsker at fortsætte i festudvalget. Det var ikke populær snak blandt deltagerne. Skal vi virkelig ikke se Helles elegante udsmykning mere? En stor tak til Helle og Steen for deres mange gode fester.

Efter middagen blev der gjort klar til dans. I år havde man valgt at benytte et diskotek i stedet for et orkester, da ikke alle havde været lige tilfredse med de orkestre der havde været benyttet de sidste par år. Musikken spillede op og resten af festen får kun deltagerne noget at vide om. 

 

Højt humør på Mølleåen
af Lone Schultz-Pedersen

Sæsonens afslutningsløb Mølleåens Blå Bånd havde ekstra mange deltagere i år. Der var udsat en kajak til den klub der havde flest gennemførende deltagere. Lige en opgave for HK. Tilmeldingslisten var lang og medlemmer som ikke har roet løb de sidste mange år kunne nu ses i 2'er. Hvad med John M sammen med Rødtop eller SAAL med Johnny. Hvornår har de herrer sidst været ude at ro løb, lige med undtagelse af Handicap? De havde en pragtfuld tur og vejret artede sig meget fint. Faktisk den eneste solskinsdag i september, og næsten ingen vind.

mølleå.jpg (17157 bytes) Marc R og Morten S ved overbæringen i Frederiksdal.
Foto: Erik Reifling

Desværre var vore tilmeldingsliste ikke lang nok, så Vallensbæk roede med kajakken. Til gengæld roede HKerne stærkt. Vi fik nogle rigtigt fine placeringer. Således kom alle ungdomsdrengene på præmieskamlen, Mark P endda i juniorklassen, hvor han roede sammen med Frederik V. Mads B og Søren L blev nummer to i K2 og Jacob J nummer tre i K1. Hos pigerne i yngste kæmpede Maja V og Mia S og trediepladsen. Maja var endnu engang den hurtigste, men Mia kommer tættere og tættere på. Det skal blive spændende at se hvordan de to udvikler sig til næste år. I det hele taget var der kamp om placeringerne hos yngste piger. Susan var kun 40 sek efter, men sluttede på en syvendeplads. Hos seniorerne står det ikke helt så godt til. Vi har kun få deltagere. De klarer sig pænt med 4.pladser til Henrik V i K2, Mette K i K2 og Marlene LN i mix K2 med makkere fra andre klubber. Langt bedre går det i oldboy/lady klasserne.

I turbåd vandt vi både for herrer og damer i 36-42 år, idet Thomas BP tog sig af herrernes førsteplads og Lone S-P af damernes. Thomas blev skarpt forfulgt af Carsten I på andenpladsen. Hos de lidt ældre herrer tog Jørgen A sig af andenpladsen i hans første løb efter han igen er begyndt at ro. I mixklassen er HK ved at bide sig godt fast i præmieskamlen. Lars L er med skiftende makkere en trofast bestiger af den. Denne gang var det Ulla L der hjalp ham til en andenplads, mens Hakon og Anette W tog sig af trediepladsen. Sidst må ikke glemmes hvordan det gik "debutanterne". Johnny/SAAL blev nummer 5 og John/Rødtop nummer 6.

Efter løbet roede nogle tilbage til Holte for at hente bilen og køre hjem, andre var mere dovne og kørte til Holte. Atter andre havde stillet bilen i Lyngby og var roet til starten. De kunne nyde en grillpølse eller et stykke kage og vente på at de andre skulle komme ind.

Tider og placeringer kan ses i Resultatlisten.

De mere snu narrer de mindre snu
af Lone Schultz-Pedersen

I Handicap er det sjældent den der ror hurtigst, der vinder sammenlagt. I år blev ingen undtagelse. Suveræn vinder allerede inden sidste løb blev Ulrik Stor Hansen. Han er en snu ræv, der præcis ved hvornår han skal ro hurtigt og hvornår han skal tage den med ro. Det er sjældent han bliver placeret dårligere end en 10. plads i et løb ved mindre det er af taktiske grunde. Andre ror bare derudad uden tanke for, at en god tid bare betyder det bliver endnu sværere næste gang at få en god placering. Det lykkedes ham også at være den som fik flest point i juni. Endelig fik han også overrakt Mettes Mindepokal, som er skænket af Lars Lamp til minde om alle tiders tidtager (og hustru) Mette.

Var der ikke spænding om førstepladsen var der til gengæld spænding om andenpladsen. Der var 3 kandidater og det sidste løb vendte fuldstændig om på placeringerne lige efter nr. 1. Mark Peiris havde ligget på andenpladsen det meste af sæsonen, men valgte at tage en svømmetur midt i løbet. Det kostede 2 placeringer, så han måtte nøjes med den utaknemmelige 4.plads. Det kunne Mia Skytte drage fordel af. Et godt løb og andenpladsen var hendes foran L.P fra NOVA. Mark kunne trøste sig med at han vandt pointstriden i maj. De øvrige månedspræmier blev vundet af Susan Larsen i juli, Birgitte K Schmidt i august og Jørgen Andersen i september. Alle månedspræmier blev vundet af HK-roere! Lige så suveræne er vi også på Top-10, 8 ud af 10 var fra HK. Det var kun så erfarne Handicap-roere som L.P. fra NOVA og Uffe M fra PALO der kunne blande sig. Tillykke til jer alle.

Tidtagerne er nu gået på velfortjent ferie efter en noget forblæst sæson på molen. Det må have været en blandet fornøjelse at stå der i kulde og blæst tirsdag efter tirsdag og høre på utilfredse roere der ikke har hørt efter, så de misser starten, eller roere der er helt sikre på de kom før den eller den i mål. En stor tak for deres indsats.

Resultater:

Top 10

1 Ulrik Stor Hansen HK 490 p
2 Mia Skytte HK 453 p
3 L.P Hansen NOVA 443 p
4 Mark Peiris HK 437 p
5 Susan Larsen HK 386 p
5 Uffe Madsen PALO 386 p
7 Carsten Illum HK 381 p
8 Jørgen Andersen HK 375 p
9 Thomas BP HK 372 p
10 Jacob Juel HK 360 p

Flest point:

maj Mark Peiris 151 p
juni Ulrik Stor Hansen 133 p
juli Susan Larsen 134 p
august Birgitte K Schmidt 128 p
september Jørgen Andersen 129 p

Bedste tider:

Herre K1
Henrik V 24.02
Casper L 24.09
Leif W (DSR) 25.02
Vahan (DSR) 25.19
Frederik V 25.34

Herre K2
Henrik/Casper 22.59
Lars/Vahan (DSR) 24.29
Bo/Anders (DSR) 24.52
Kim/Christian (NOVA) 27.19
Christian/Troels (PALO) 27.45

Dame K1
Vibe W (PALO) 28.42
Lone S-P 30.04
Charlotte A 30.27
Marlene LN 30.29
Jeanette B 31.07

Dame K2
Eva/Mette 26.14
Anne/Anne-Marie (NOVA) 29.31
Hanne/Vibeke (NOVA) 31.30
Line/Nanna 31.56

Mix K2
Vibe/Flemming (PALO/HK) 24.44
Elisabeth/Thomas (PALO) 26.26
Gitte/Morten (NOVA) 26.48
Tina/Peter 29.43
Birgit/Lars 30.04

 

Tanker over rostatistik
af Lars Hammer

 

ADVARSEL: Læs ikke dette hvis du vil tage flidspræmie, eller udsætte dig selv for langture!

 

Man gør sig nogle tanker over de stabadser man udsætter sig selv for. Som ny roer i HK har jeg lagt mærke til at der bliver udleveret nogle årlige flidspræmier til de roere der har gjordt sig fortjent til disse. Jeg har så for sjov, regnet lidt på hvad det vil indebære at ro sig til en flids præmie.

 

Nu er vi alle ret forskellige, nogle ror med ving-pagaj andre ikke. Nogle vejer mere end andre og vi ror også forskellige bådtyper. Derfor er disse udregninger jeg har lavet en grov generalisering, og bør derfor kun bruges til at prale med overfor de personer der er så uheldige ikke at vide ret meget om kajakverdenen. Da man af samme grund aligevel ikke kan være sikker på at de foromtalte ofre vil mene at tallene er impronerende har jeg, i bedste Hans Bishoff-stil, forsøgt at give tallene mening for de personer der ikke kender til kajakverdenen.

 

Der er taget følgende forudsætninger for statistikken:

 

  • En almindelig ro kadence er 1 tag/s
  • Kajakkens længde ved vandlinie er 6.5m
  • Kajakkens tværsnits areal er beregnet .3 m2
  • Kajakkens våde vægt med udstyr og person 100 Kg.

 

Almindelig tur statistik:

 

50 Km tur:

 

Turen modsvarer ca. 5.5 timers roning.

 

  • 19.800 tag.
  • 108.900 Liter vand bliver skovlet.
  • Modsvarer 98.7 Ton (inertien er fratrukket).
  • Eller 4935 top-læssede trillebøre
  • Modsvarer det, at tømme ca. 110 vandsenge fri for vand med en skovl.
  • Modsvarer det at kravle op i Eiffeltårnet 8.4 gange -i armene. (den bør tage kegler)
  • Energiforbrug der modsvare det at varme 48 liter vand op fra 0 til 100 grader på 1 min.
  • At skubbe en 1 Ton bil fra 0 til 100 Km/t på 0.04 sec.

 

Ud fra dette beregner vi så flidspræmierne:

 

Den lille flids præmie (800 km):

 

  • 316800 Tag.
  • 1742400 Liter vand.
  • 1579.2 Ton.
  • 78960 trillebøre.
  • 1760 Vandsenge.
  • 134.4 gange i Eiffeltårnet.
  • 768 liter vand opvarmet til kogepunktet.
  • At skubbe bilen fra 0 til 100 Km/t på 0.0025 sec.

 

Det vil tage 88 timer eller 3 2/3 dages konstant roning at nå dette resultat. Dette er imponerende resultat bliver sat i yderlige relief hvis vi springer mellem flidspræmien over og går til den store.

 

Den store flidspræmie:

 

  • 633600 Tag
  • 3484200 Liter vand
  • 3158.4 Ton.
  • 157920 Trillebøre.
  • 3520 Vandsenge.
  • 268.8 gange i Eiffeltårnet.
  • 1536 Liter vand til kogepunktet.
  • At skubbe bilen fra 0 til 100 Km./t på 0.00125 sec.

 

Det vil tage 176 timer, eller 7 1/3 dage konstant roning at opnå dette.

 

Man må som kajakroer mene, at det kun kan lade sig gøre at få disse flidspræmier hvis man ikke ved hvad de kræver. Jeg tænker her på humlebien der egentlig ikke burde kunne flyve, men da den ikke ved det gør den det alligevel. Hvis du som roer alligevel vil prøve kræfter, tja så burde du måske have læst advarselen i starten!

 

HK-Fluens Søfartsregler
af Valdemar Vedel

 

Her er andet afsnit i føljetonen om søfartsregler. Lige i øjeblikket flyder det med sten og andet affald fra molebygningen ved Svanemøllehavnen. Bl.a. skal vi passe på de skibe der ligger og fylder op med sten osv. Der findes regler for hvordan et sådan skib skal passeres. Et uddybningssib under arbejde, dvs det ligger for anker, skal passeres til den side hvor der vises diamanter i masten (om dagen) eller hvor de grønne lanterner er (om natten). Uddybningsskibet må IKKE passeres den anden vej om. Her er der nogle sorte kugler i masten eller røde lanterner. Dette er den side hvor der arbejdes fra skibet, og der kan være wirer og andet ubehageligt at ro ind i.