pagaj september 2000

Sommeren har ikke været den bedste i mands minde. Lidt kølig og ret blæsende, men med en vidunderlig vane med at klare op om aftenen, så den nye grill er blevet flittigt brugt. Ikke mindst ved klubmesterskaberne, hvor familien Meldgaard havde meldt sig som kokke til salat og diverse tilbehør til en grill-aften. Over 60 mødte frem, hvilket nok var et par stykker mere end de havde regnet med. Klubmesterskaberne havde i år mange flere deltagere end tidligere, hvilket gjorde det til en rigtig sjov oplevelse, især i det mere showprægede løb som hundevæddeløb. Her deltog over 20. Se billedreportagen og læs om hvem der blev klubmestre i Pagajen. Også 4-ugersholdet havde succes med deres Høstfest, en god ide, som der burde blive en tradition.
På løbssiden var det Jens Frederiksen som udmærkede sig bedst med et dansk mesterskab i havkajak. Læs hans reportage fra løbet. Fra Pagajen et stort tillykke til Jens. Udover Jens har Vita Østengaard fået en 3.plads ved marathon DM i GOL-klassen. Tillykke til Vita. Læs mere om hvordan det gik de øvrige deltagere fra HK. Du kan også læse om hvordan det gik HK til kortbane DM, hvor vi stillede med 4 deltagere.
Tuborgfondet har atter været venlige mod HK og sponsoreret 2 superhurtige turbåde. Tusind tak til for det. Det er rart at få hjælp udefra til nogle gode kajakker.
I august havde HK lånt kredsens polokajakker, hvilket var en stor succes både blandt ungdomsroere og de lidt ældre roere. Det skal blive spændende om HK vil investere i polokajakker i den kommende sæson eller om vi venter lidt endnu.
Årets største arrangement er Ungdomstræf. Det var med lidt bange anelse invitationerne blev sendt ud, for alle øvrige lignende arrangementer i år var blevet aflyst pga. manglende tilslutning, men HKs ungdomstræf ville en masse roere gerne til. Læs om hvordan det gik.
Det er snart tid for Standerstrygning, efterårsrengøring og generalforsamling. Husk at reservere datoerne 30/9-1/10, 7/10 og 26/11.
Tak for i sommer og god vintersæson. Husk at holde øje med de mange tilbud der er, f.eks. bridge, circletræning, gymnastik, løbehandicap og orienteringsløb.

 

Formanden har ordet.


Sommeren er ved at være slut. Det blev desværre ikke den kanonsommer de havde spået os, Men dog hæderlig. Jeg håber, at I alle har haft en god sommer og fået nogle dejlige rooplevelser. Jeg ved flere har været på spændende ture, som vi håber de vil delagtiggøre os i . Men sæsonen er jo slet ikke forbi endnu og måske bliver vinteren mild. Husk dog at fra 1.oktober skal alle have redningsvest på hele tiden og at man ikke må ro mod syd uden bestyrelsens tilladelse. Dette er en regel ikke for at genere men af sikkerhedsgrunde. Men for uden at ro sker der jo også utroligt meget andet i klubben, hold øje med opslagstavlen.
Mange har deltaget i ture og løb og klubben har haft den glæde at en af vores medlemmer Jens Frederiksen er blevet den første danske mester i havkajak. Et stort og velfortjent tillykke til Jens som jo har været medlem hernede i mange år. Jeg håber at Jens vil vise os sin kunnen med grønlænder vendinger og nogle af de andre tekniske finesser. I sidste nummer af pagajen stod der et forkert navn ved én af 40 års jubilarerne, det rigtige er Bjørn Stub som de fleste nok kender. Tillykke til Bjørn.
Vi har også fået døbt vores 2 sponsor både Squash 1 og Squash 2 sponsoreret af Tuborg Fonden Jeg håber de bliver brugt flittigt i de kommende år. Tak for det. Ligeledes har vi fået sponsoreret et beløb svarende til en halv K2 af Unibanken og vi er på udkik efter en hel ny type der bliver præsenteret ved Tour de Gudenå.
Jeg håber at mange vil slutte op om arbejds week-enden i efteråret, hvor vi gerne skulle have lavet det sidste færdig fra byggeriet, og om vinterens arrangementer ikke kun de sportslige men også medlem aftenerne. Den første onsdag i hver måned, vil vi lave et arrangement om et spændende emne eller en tur. Hold øje med opslagstavlen og mød op.
Husk der findes ikke forkert vejr kun forkerte klæder. Så bliv ved med at ro til der evt. bliver is.
Gethe.

 

2 nye både fra Tuborg Fondet.

Tak for det Båd dåb tirsdag den 22. august 

Som I alle ved har vi fået to dejlige K1 både af type Bull sponsoret af Tuborg Fonden og døbt Squash 1 og Squash 2.
Mange har spurgt hvorfor de 2 både i et stykke tid har ligget i værkstedet og ikke været på vandet, men bestyrelsen havde besluttet at de skulle været uplettet til den dag hvor én fra Tuborg Fonden kunne komme og døbe dem. Grundet feriesæsonen lykkes det først tirsdag den 22. august, hvor underdirektør Niels Christian Roelsen fra Tuborg Fonden kom og fortalte først lidt om fonden som er grundlagt i 1931 og siden døbte bådene i Squash, hvorefter klubben gav en øl/vand.
De 2 både er identiske og vi håber at I vil passe godt på dem så de holder i mange år.
Endnu en gang en stor tak til Tuborg Fonden.

 

1 ny båd eller rettere ½ K2 fra Unibanken

Ligeledes har vi fået en beløb af Unibanken på 1o.ooo kr. til hjælp til køb af en K2.
Vi er på udkik efter en ny båd som skulle blive præsenteret på Tour de Gudenå. Hvis den er tilfredsstillende vil den blive indkøb og døbt snarest, se opslagstavlen.
En tak til Unifonden

 

DM i Havkajak 2000


Af Jens Frederiksen

Som det nok er de fleste bekendt, har jeg roet havkajak i mange år. Denne gren af kajaksporten har givet mig mange pragtfulde timer og oplevelser på vandet, både i de danske farvande og de skandinaviske skærgårde.
En havkajak har nogle andre muligheder en turkajakker. De kan rumme en masse udstyr til langture, de er meget robuste ( og tunge) og så er de sikrere på langture hvor man passerer åbent vand, da de er udstyret med vandtætte rum, som gør at de ikke synker selvom de bli'r bordfyldte fuldt lastet med bagage.
En anden ting er, at man i en havkajak kan holde sig fast med knæ og lår. På den måde får man meget bedre kontrol over kajakken i store bølger og ved forskellige manøvrer så som sidelæns forflytning af kajakken og ved skarpe drejninger, hvor man med fordel kan krænge kajakken helt op på kant. Dette med at holde sig fast i kajakken er også alpha og omega ved grønlændervendinger, hvor man netop bruger knæ og hofter til at vende kajakken rundt.
Dette med grønlændervendinger og andre særlige havkajakdiscipliner, er vi et par stykker i HK, der har øvet jævnligt ved stranden de sidste par somre. Denne leg i kajakken giver os en større sikkerhed, som kan bruges i kritiske situationer.
Havkajakroning er blevet meget populært de seneste år. Dette har resulteret i en landsdækkende forening for havkajakroere, som netop hedder "Havkajakroerne". Denne forening, som jeg er medlem af, har i samarbejde med Dansk Kajakforbund og Marstal Kajakklub afholdt uofficielt DM i Havkajak de sidste 3 år. I år havde jeg besluttet at prøve at være med til dette DM, som afholdes i forbindelse med Marstal Marathon på Ærø. Jeg havde ingen ambitioner om andet end at være med, mest for at møde gamle og nye kajakvenner, og for at få en spændende oplevelse. Løbet blev afholdt en lørdag i slutningen af juli. Jeg havde taget fri fra arbejde om fredagen og ankom til Marstal med kajakken på taget af bilen fredag eftermiddag. På den særlige campingplads for os kajakroere var allerede ankommet flere havkajakroere, som jeg kendte fra tidligere træf. Efterhånden kom der flere til fra nær og fjern og vi fik en rigtig hyggelig aften med en masse kajaksnak.
Lørdag morgen var der briefing og udlevering af startnumre. Bagefter blev den 25 km. lange rute gennemgået.
Alle havkajakklasserne startede samlet (et par og halvtreds roere i alt), så jeg var ikke helt sikker på hvem jeg egentlig konkurrerede imod. Grænsen mellem senior og oldboys er 45/46 år, og det er jo svært at bedømme de andres alder. Efter 3 - 4 km. lå jeg bagest i en gruppe på 7, som havde lagt sig i front, med et stykke ned til næste felt. Dette var jeg ganske tilfreds med, og ville forsøge at holde denne placering resten af løbet. Jeg og en roer fra Slesvig fulgtes hele vejen, nogen gange var jeg forrest og andre gange var Slesvig'eren foran mig.
Jeg havde medbragt min GPS (en mobiltelefon-stor satelitnavigator). Denne kunne jeg bruge til at måle den roede distance med og jeg kunne aflæse min hastighed. På den måde kunne jeg holde mig selv i nakken og prøve at ro en hvis hastighed løbet igennem.
Da vi nærmede os mål fik vi alle tiders regnskylle garneret med store hagl. Heldigvis havde jeg kasket på, så ansigtet var beskyttet.
Stillingen fra starten af løbet holdt hele vejen, blot blev jeg slået af Slesvig'eren med et halvt minut. Jeg gennemførte de 25 km. på lige under 3 timer. Det var jeg godt tilfreds med i betragtning af at det var i havkajak.
Efter mållinien var passeret, havde vi 20 minutter til at komme til hægterne i, inden de 5 discipliner, vi skulle gennemføre. Et DM i havkajak er nemlig andet roning på tid. Efter roningen skal der gennemføres nogle særlige øvelser, som hver gi'r fradrag i tiden, - først herefter kan den endelige vinder findes.
Jeg startede med sidelæns roning mellem to bøjer. Her tog jeg så hårdt fat, at jeg mistede balancen og kæntrede, men jeg havde åndsnærværelse nok til at lave en grønlændervending og derefter fortsætte sidelænsroningen til godkendelse (men jeg fik ikke ekstra point for den kunstneriske værdi, som de sagde). Herefter skulle jeg ro slalom mellem en række bøjer, som stod temmelig tæt - både forlæns og baglæns. Næste disciplin havde jeg øvet meget, - man skulle skodde med pagajen og komme helt ned med skulderen i vandet og op igen uden at kæntre. Dette klarede jeg uden problemer. Herefter skulle jeg udføre forskellige typer grønlændervendinger. Her fik jeg max. point ved at lave 3 forskellige. Sidste disciplin var entring af kajakken efter kæntring. Dette klarede jeg ved at kravle ind i kajakken under vandet og lave en halv grønlændervending.
Da alle var kommet i mål og havde udstået deres prøvelser, var der præmieoverrækkelse ved kajakklubbens formand og byens borgmester. Der skulle uddeles et hav af præmier, da der var mange klasser: herrer, damer, senior, junior, yngste, oldboys, grand oldboys/ladies mv. og udover DM gjaldt løbet også som Fyens mesterskab. Jeg vidste egentlig ikke hvordan jeg var placeret i seniorklassen, da jeg som sagt ikke vidste hvem der var med i denne klasse. Jeg vidste bare at jeg var kommet i mål efter marathon'en som nummer 6 eller 7, og at jeg i hvert fald havde slået Slesvig'eren, som havde misset et par discipliner.
Efter at oldboys'erne havde fået deres præmier gik det op for mig at jeg sgu' da måtte skulle havde en præmie. Nummer et blandt seniorerne blev kaldt op. Det var en jeg havde mødt til et kursus i Helsingør tidligere. Vi kikkede undrende på hinanden, det kunne vi ikke få til at passe, men vi måtte jo havde regnet forkert med fradragspoint'ene. Da nummer to blev kaldt op vidste vi at noget var rivende galt, for ham var jeg kommet i mål før, og han havde misset nogle af disciplinerne. Jeg blev selv kaldt op til en broncemedalje, som jeg modtog med håndtryk fra borgmesteren. Efter medaljeoverrækkelsen måtte vi op til dommerne og få redet trådene ud, for den rækkefølge var vi ikke enige i. Det viste sig så, at de kluddermikler havde glemt at trække mine fradrag for gennemførte discipliner fra i slutregnskabet. Efter lidt tastning på lommeregneren viste det sig så, at jeg faktisk havde den bedste tid. Derfor måtte der så byttes lidt rundt på medaljer og pokaler, og på den måde gik det til at jeg blev Danmarksmester i Havkajak i seniorklassen!
Med til historien hører at nogle af old boys'erne faktisk var bedre end mig, men de roede jo heldigvis i deres egen klasse. Det værste er at næste år bliver jeg selv oldboy, og så bli'r konkurrencen altså hårdere!
Havkajak-hilsen fra Jens Frederiksen.

 

Ingen dame K4 til kortbane DM

Af Lone Schultz
Stor var skuffelsen, da programmet til årets kortbanemesterskaber i Holstebro kom. Hvor blev K4-løbene for damer af , og hvor var stafetterne? Ingen andre havde lyst til at stille op, så løbene var aflyst. Surt, surt, surt, når der er trænet hele sommeren. Er det virkelig rigtigt, der ikke er nogen der gider at stille op i K4 hos damerne? Eller stafet. Det er da ellers alle tiders chance for de næstbedste i klubberne til også at komme til at kæmpe om medaljer, være med hvor det er sjovt at deltage, gøre lidt mere ved træningen (nu er der jo også brug for dem) og på den måde gøre træningen sjovere for de bedste. Det er nu sjovest og mest motiverende at træne sammen med andre. Stiller en klub med stafethold/K4 er der lige pludselig 8 deltagere (hvis der både stilles op for kvinder og mænd), og man er et hold der tager af sted, i stedet for de mange deltagere som i år er alene eller 2-3 fra samme klub. Det må bare være kedeligt.
Da K4 og stafet ikke blev til noget blev HKs deltagerantal reduceret fra 6 til 4. De 4 var Janne Meldgaard, Jacob Juell, Lars Bjørstrup og Lone Schultz. Vi 4 samt chauffør Asger Straarup fik til gengæld en dejlig tur. Tak til Asger for at han ville bruge en forlænget weekend på at køre os til Holstebro. Udover det romæssige blev der brugt tid på at diskutere hvem der kunne lide hvad af mad, studere legetøjshylderne i Bilka, spille minigolf (de unge har meget at lære endnu), lave mad og spise den. En enkelt glemte sin rotaske på rostadion, hvilket blev opdaget præcis da vi ankom til vandrerhjemmet 15 km derfra, men det var nok fordi han så kunne slippe for at lave mad. Han fik opvasken i stedet for.
Resultatmæssigt gik det nogenlunde som man kunne forvente. Vi havde ikke forventet medaljer, og HKs bedste placering blev en 5.te plads til Janne i 2.500 for ungdom. Janne kom også i finalen på 500m hvor hun blev nr. 9. Jacob roede sig til en finaleplads i 1.000m for juniorerne. Her sluttede han på 9.ende pladsen. Han var meget tæt på en finaleplads på 500m. I indledende lå han til direkte kvalifikation til finalen, men så skulle han lige se, hvor de andre var, og vupti strøg en anden forbi og snuppede hans direkte kvalifikation. I semifinalen skulle der målfoto til for at afgøre at Jacob lige netop ikke kom i finalen. Synd. Lone roede sig til en 8.ende plads i damernes 1.000m finale, men var ikke langt fra en 6.te plads. Lars debuterede ved DM, og her var han virkelig kommet i menneskehænder. Han blev slået ud allerede i indledende, men det er da friskt gjort af en som lærte at ro sidste år.

 

Løbe- eller kajakmarathon?

Af Lone Schultz
Årets danske mesterskaber i marathon fandt sted i Odense den første weekend i august. Ruten lød på 38 km for alle herrer, samt for dame seniorer og 19 km for alle andre. Overbæringerne var så lange, at man kan begynde at diskutere om et kajak marathon er et løbemarathon eller et romarathon. Når der skal løbes noget det ligner 1,5 - 2 km med en kajak er fornøjelsen så som så. Udenforstående må tro man er sindssyg at man gider at slæbe noget så uhåndterligt som en kajak så langt og så også ro de mange kilometer. Overbæringer er et godt og ofte underholdende indslag i et marathon, men det skal vel stadig være den bedste kajakroer som vinder og ikke den bedste løber. Vil man løbe kan man melde sig ind i en atletikklub. Det er bedre med flere overbæringer, men kortere, så er der også meget mere taktik i løbet. Desværre er der en tendens til at den enkelte overbæring ved marathon DM bliver længere og længere.
På trods af de lange overbæringer var der 5 fra HK som stillede op. Vita Østengaard sikrede sig en flot 3. plads i GOL-klassen. Janne Meldgaard roede sig til en 4. plads hos ungdomspigerne. På sværdsiden deltog Jørgen W Andersen, Per Fraulund og Dan Eriksen, alle i GOB.klassen. Jørgen skulle forsvare sin bronze fra sidste år, men ondt i ryggen er ikke sagen hvis man skal ro marathon. Jørgen fik dog en 4. plads skarpt forfulgt af Per på 6. pladsen og Dan på 7. pladsen. Tiderne kan ses i resultatlisten.

 

Ungdomstræf d. 19. og 20. august 2000

Af Lars Skytte
Den største årligt tilbagevendende begivenhed for vores unge mennesker er helt klart ungdomstræffet, som finder sted i august måned.
Vi havde som vanligt i god tid sendt indbydelse ud til forbundets klubber, og det var i spændt forventning at vi afventede tilmeldingerne. Esrums ungdomstræf, samt nogle ungdomsarrange-menter i forbundsregi var nemlig meget overraskende blevet aflyst på grund af manglende tilslutning. Da sidste dag for tilmelding var overstået, kunne vi konstatere 9 tilmeldinger foruden vores egne 19. Heraf ingen fra Københavns Kajakkreds !men ellers deltog som sædvanlig Troense og der var desuden enkelte deltagere fra Lyngby, Holte og Høruphav, som ligger på Sydals.
Nogle opringninger til bla. Hvidovre og Skovshoved fik heldigvis antallet op på 45 unge, som i kommende weekend skulle prøve kræfter i kortbaneløb, stafet, forhindringsløb, triatlon, orienteringsløb og kajakpolo.
Vi havde ganske om i de forrige 8 år fået Johnny og Saal til at stå for det kullinariske. De fik hjælp fra mange af vores søde og altid hjælpsomme forældre. Det var som vanligt en udsøgt fornøjelse. Tak for det. Arrangementet fungerede iøvrigt perfekt. Åh der var jo lige Kims motor. Den er godt nok stor, men desværre også ustabil. Problemet blev løst ved at John Mangaard kom os til hjælp, og i løbet af en halv time susede han rundt og fik sammen med Marc startet lørdagens mange løb.
Udover de ovenfor nævnte var Sonja, Morten, Palle, Staffan, Frederik, Birgit, Søren, Jakob, Ove, Vita, Dorte, Frank, undertegnede og de andre klubbers ledere medvirkende til at alle fik en rar oplevelse.
Efter nogle festlige indslag og lege fra vores gamle ungdommer og gang i musikken overnattede deltagerne i hal 3, og søndagen stod på triatlon og orienteringsløb inden frokost, og for de som ikke skulle hjem " kajakpolo ".
Der blev uddelt 14 sæt medaljer, sportstasker, trøjer mm., og alle deltagere og ledere fik en ungdomstræftrøje. Vores egne tog godt for sig af medaljerne ( se resultatelisten ) og det var især glædeligt at se hvordan alle tog fat i koste, klude, mopper og støvsuger bagefter. Vi har fået ros for rengøringen af hal 3.
Tak til alle for et veludført arbejde.

 

PERFEKT...sådan skal det være!

Af Marc Reifling, idrætsleder
Har du inden for de sidste fem år deltaget i eller overværet HK's klubmesterskaber, så vil du forstå denne artikel har ovennævnte overskrift. Onsdag den 7. August i år afholdte idrætsudvalget vores Klubmesterskaber på de korte distancer. Men dette år skulle vise sig at være meget anderledes end i de foregående år!
I år var der gang i den! Vi havde over 30 deltagende, og deltagende i alle løb - i alt 18 stk, der strakte sig fra almindelige distanceløb til hundevæddeløb og 40m total-spurt. Resultaterne blev noteret af de standhaftige tidtagere Jette og Sonja. Du kan finde placeringerne andet sted i Pagajen. Men jeg synes det er værd at nævne, at det gode vejr - og måske næste nævnte lokkemiddel - havde tiltrukket lige så mange ikke-roende.
Mens roerne var på vandet stod far og mor Meldgaard nemlig i køkkenet og lavede mega-salatbar. Da roerne kom i land spiste vi alle medbragt mad, som blev grillet på klubbens nye super-grill, med tilbehør fra den klub-sponsorerede salatbar. Den festlige middag og hygge i aftensolens varme stråler, blevet kun afbrudt af idrætslederens ungdommelige, og efter et stykke tid, ret hæse stemme med jysk dialekt, som uddelte de traditionelle vandrepokaler og gavekort og gaver. Sonja delte gaver ud til ungdomsroerne, som også alle havde kæmpet hårdt til stregen. De får deres pokaler uddelt ved standerstrygningen.

Hmm.. - hvor var du...?
Der var virkelig flot deltagelse fra ungdomsafdelingen, der havde omkring 15 ungdomsroere (U-roere) med. Det kan derfor skuffe lidt, at der kun var 2 voksne nybegyndere. Alle nybegyndere opfordres derfor at holde mere øje med opslagstavlerne. Jeg er nu sikker på at Thomas Post og Rikke Mossing gav hinanden kamp til stregen¼Det kunne jo være fedt, hvis de forskellige instruktionshold til næste år kunne konkurrere lidt...!
En anden klasse vi manglede deltagere i, var 1.000m turbåd for damer. Det skal understreges, at man ikke behøver at ro mindst 800 km om året for alt kunne deltage i klubbens aktiviteter. Kom ned og vær med, hav det sjovt, og giv de "gamle rotter" og dem der ellers ror over de 800 km lidt kamp til stregen.
Apropos manglende deltagelse, så kan man måske nævne, at klubmesterskaberne i 10.000m, der blev afviklet den efterfølgende uge, kun havde 4 deltagere. Så 2 tidtagere var måske lidt af et "over-kill"! Med så ringe en deltagelse kan man jo diskutere om 10.000 meteren skal lægges lidt på hylden. Personligt synes jeg, at det er, hvis ikke tåbeligt så motivationsløst, at overrække en præmie til een af de to mødte i hver klasse. Hvor stor synes du æren ved at vinde et klubmesterskab er, hvis man selv kan gå hen og tage pokalen ned af den støvede hylde?
Med sådan en stor succes og en fiasko kombineret, så kunne det være fedt at høre din mening om og dine indput til afviklingen af fremtidige klubmesterskaber, som jeg kan viderebringe til et idrætsudvalgsmøde. Kunne man f.eks. forestille sig et klubmesterskab ligge på en fredag eller en lørdag, hvor der var fest bagefter? En ting er dog sikkert; klubmesterskaberne i år dannede grundlag for en masse virkelig gode fremtidige klubmeterskaber. Tak til alle jer der deltog, og tak til alle jer der blev væk, og gjorde festen sjovere for os andre. Vi ses til næste år!