Medaljefest i HK

1. oktober 2021 17:21 , af Niels Clausen

I går fejrede vi alle Hellerup Kajakklubs dygtige roere og deres bedrifter i 2021. 

To deltagelser ved OL og mange medaljer er det blevet til. Hjertelig til lykke til jer allesammen.

I vedhæftede artikel og nedenfor kan du læse om baggrunden for klubbens succes.

Fra aktiv sommer til OL 

Hellerup Kajakklub satte sig i 2014 som mål, at en af klubbens unge roere skulle kvalificere sig til De Olympiske Lege 2020 i Tokyo. Missionen lykkedes til overmål. Ikke kun en, men to af klubbens roere kom af sted.
 
Tekst: Niels Teglbjærg Clausen

En efterårsaften i 2014 var der møde i Hellerup Kajakklub. Kredsen omkring ungdomsafdelingen havde sat hinanden stævne for at lægge en strategi, som tog hensyn til både bredde og elite blandt klubbens børn og unge. Målet var tostrenget: En sjov og motiverende træning for motionshold og medaljer ved betydende stævner.

Mødedeltagerne tog endda skridtet videre og definerede præcis, hvor mange medaljer klubben skulle vinde i de efterfølgende år. Kronen på værket skulle være deltagelse ved OL i Tokyo.
 
Kajaksporten var på det tidspunkt domineret af klubber som Maribo og Silkeborg. Hellerup havde ganske vist haft nogle få eliteroere gennem årene, men kun i enkelte tilfælde havde det været muligt at begå sig på højeste niveau. Derfor var målsætningen om at komme til at repræsentere Danmark ved OL meget ambitiøs.

Alligevel var det ikke de rene luftkasteller. Klubben optog nemlig i de år nogle meget talentfulde ungdomsroere, som så småt var begyndt at tage del i medaljehøsten ved stævner over hele landet. Og bag dem var der en stor gruppe voksne, bestående af instruktører, trænere og forældre, som bakkede dem op i tykt og tyndt. To af dem har en særlig stor aktie i den sportslige succes. Men herom senere. 

Aktiv sommer i Hellerup 
Hellerup Kajakklubs ungdomsafdeling så dagens lys i 1993, hvor det i første omgang var medlemmernes børn helt ned til 12 år, der fik lov til at blive optaget i klubben. Indtil da havde aldersgrænsen været 15 år.

Allerede dengang meldte ungdomsafdelingen sig under fanerne i Gentofte Kommunes ferietilbud, ”Aktiv Sommer”, hvor skolebørn kan få lov at tilbringe et par dage af deres sommerferie med at prøve kræfter med en sportsgren efter eget valg, og siden da er der hvert år kommet ny medlemmer til. Børnene har haft så god en oplevelse med kajaksporten, at de bagefter har bedt deres forældre om at få lov til at gå til kajak. Ofte er der kommet en skolekammerat eller to med ved samme lejlighed.

”Aktiv Sommer” satte gang i en ny udvikling. Hvor det tidligere havde været de voksne medlemmer, der banede vejen for deres børn, var der nu en stigende tendens til det stik modsatte. Børn kom ind i klubben via ”Aktiv Sommer”, og året efter fulgte deres forældre efter. Mange af dem valgte at tage aktiv del i ungdomsafdelingen.

Et dybt seriøst legebarn
En af dem, der blev medlem efter at have stiftet bekendtskab med kajakroning i sommerferien, var den dengang 13-årige Jacob Juell-Hansen, som sidste år kunne fejre 25-års jubilæum. Knap 10 år efter, at han først gang havde sat sig ned i en kajak, overtog han selv det overordnede ansvar for ”Aktiv Sommer” i Hellerup Kajakklub, og lige siden har han lagt sin sommerferie sådan, at han hvert år har kunnet være med de tre gange to dage, hvor arrangementet løber af stablen. Til at assistere sig har han klubbens eliteroere, som på skift træder til for at være med til at give børnene de samme gode oplevelser, de selv havde første gang i kajakken.

Med Jacob Juell-Hansen som træner er der meget skæg og ballade, men også dyb seriøsitet i tilgangen til sport og talentarbejde. Han er selv tidligere eliteroer, så han ved, hvad der kræves. Nogle af klubbens dygtigste roere har han opdaget og på et tidligt tidspunkt taget under sine vinger.

For sin store indsats blev han i 2016 nomineret til ”Gør-det-muligt-prisen”, som uddeles ved det årlige gallashow i Herning. Prisen uddeles hvert år af Nordea og gives hvert år til en person, klub eller forening, som har gjort en særlig indsats for at få børn og unge til at dyrke sport og motion.

Årsagen til, at klubben lykkes så godt med sin ungdomsafdeling, har Jacob Juell-Hansen følgende bud på:

”Vores tilgang til undervisningen er, at den skal være legende og i øjenhøjde med de unge. Vi lærer bedst i leg. Træningen skal være sjov og alsidig både for de aktive og for trænerne. Vi lægger særlig vægt på det sociale og på at danne venskaber og gode relationer, som kan vare hele livet.”

En omsorgsfuld ildsjæl
Et godt eksempel på en engageret voksen, der kom ind i klubben året efter sin søn, er den nuværende ungdomsleder, Helle Juell. Der gik ikke lang tid, før hun sad i klubbens bestyrelse, hvor hun var med til at afsætte et særligt budget til unge/eliteafdelingen. I 2011 blev hun leder af ungdomsafdelingen og sad derfor for enden af bordet ved det legendariske møde i 2014, da kursen blev udstukket for de kommende år.

Herefter gik det stærkt. Hendes smittende engagement var stærkt medvirkende til at motivere de unges forældre til at tage aktivt del i alt det praktiske arbejde i forbindelse med stævner, såsom at arrangere transport, teltopslagning, bespisning og meget mere.

15-20 timer om ugen lægger hun i klubarbejdet, og ingen af hendes børn og unge går nogensinde forgæves til hende.

Helle Juell blev i 2018 kåret til årets idrætsleder i Gentofte Kommune.
 
De sportslige resultater
År efter år var der fremgang at spore. Et stigende antal medaljer blev høstet ved stævner i både ind-og udland. Flere og flere unge roere blev optaget på Talentcenter Hovedstaden ved Bagsværd Sø, hvor de bedste roere fra København og omegn træner under tidligere OL sølvvinder Kim Wraae. Centret er rugekasse for diverse ungdomslandshold.

Her møder de unge kl. 6 om morgenen for at træne, inden de skal i skole. Så seriøse er de, at mange af dem har valgt Team Danmarks gymnasieordning, der gør det muligt at forlænge gymnasieuddannelsen med et år for at få mere tid til sporten.

I 2017 blev Bolette Iversen optaget på Elitecenteret, hvor Danmarks bedste roere er samlet til fællestræning. Hun tog dermed første skridt hen imod den så højt attråede OL-udtagelse som en af de roere, der skulle sidde i firerkajakken, som havde kurs mod Tokyo. I 2020 fulgte Emma Bock og Sara Milthers efter, og da OL pludselig blev udskudt et år, kom de to også i spil til en plads. 

Enden på det blev, at to ud af de fire kajakroere, der drog af sted til Tokyo, kom fra Hellerup Kajakklub. Bolette Iversen og Sara Milthers. De to andre i båden var Emma Jørgensen fra Nybro Furå og Julie Funch fra Vallensbæk. Generalprøven var EM i Polen, hvor den danske firerkajak sikrede sig en bronzemedalje. Ved OL lykkedes det de fire kvinder at sikre sig en plads i finalen. 

2021 blev i det hele taget et skelsættende år på det sportslige plan for Hellerup Kajakklub. Ikke alene gik OL-drømmen i opfyldelse, det blev også til klubbens første DM i senior herrer i over 40 år, da William Gravlund vandt 200 meter sprint i toerkajak sammen med Rasmus Knudsen fra Lyngby. Og ved U23 tog VM Emma Bock en bronzemedalje i toerkajak mix sammen med Christian Farstad fra Silkeborg. For blot at nævne et par af eliteafdelingens mange flotte resultater. 

Hellerup Kajakklub fik altså i rigt mål opfyldt sine sportslige ambitioner fra 2014. Nu gælder det de fremtidige mål. Fornyet OL-deltagelse om tre år i Paris vil givet vis være et af dem.

Vedhæftede filer